ÖSYM tarafından yapılan sınavlar arasında en zor olan sınavlardan birisi de Tıpta Uzmanlık Sınavıdır. Pek çok kişinin araştırdığı bir sınav olan TUS ülkemizde yılda iki kez gerçekleştirilmektedir. Tıp okuyan öğrencilerin veya mezun olan öğrencilerin uzmanlık yapmaları için bu sınava girmeleri zorunludur. İki farklı aşamadan oluşan bu sınavdan başarılı olan öğrenciler ise uzmanlık bölümlerini aldıkları puanlara göre belirleyebilirler.
TUS Nedir?
Tıp fakültesinde okuyan veya mezun olmuş kişilerin uzmanlıklarını seçmeleri için girdikleri sınava Tıpta Yeterlilik Sınavı denilmektedir. Branş seçme sınavı olarak bilinen bu sınav akademik sınavlar arasında en zor sınavlardan birisidir. Ülkemizde yılda iki kez gerçekleşen TUS eylül ve nisan ayarında yapılmaktadır.
Tıpta Yeterlilik Sınavı olarak bilinen TUS sadece İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde yapılmaktadır. TUS Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olmak üzere iki oturumda gerçekleşmektedir. Bu oturumlardan ilki Temel Bilimler sabah oturumu şeklinde gerçekleştirilir iken, Klinik Bilimler ise öğlen oturumu şeklinde gerçekleşmektedir.
Kimler TUS'a Girebilir?
TUS'a Tıp Fakültesi mezunu olan her öğrencinin girme hakkı bulunmaktadır. Bunun dışında Intern doktorlar ve Tıp Fakültesi öğrencilerinin de Tıpta yeterlilik Sınavına girmeye hakları bulunmaktadır. Fakat mezun olmamış kişilerin tercih yapma hakkı Tıp fakültesinin bitirilmesinden sonra verilmektedir.
TUS'a girebilecek diğer öğrenciler ise Eczacılık, Kimya, Veterinerlik, Biyoloji veya Tıbbi Biyoloji bölümü öğrencileri veya mezunlarıdır. Fakat bu grup sadece sınavın ilk aşaması olan Temel Bilimler sınavına girebilirler. Böylece aldıkları puanlara göre de Temel Bilimler kontenjanlarına yerleşebilirler.
TUS'ta Kaç Sor Bulunur?
Tıpta Uzmanlık Sınavında sorulan sorular öğrencilerin 6 yıl boyunca aldıkları tıp eğitiminden gelmektedir. Sabah ve öğle oturumu olmak üzere iki farklı oturumdan oluşan bu sınavda toplamda 240 tus soruları yer almaktadır.
Sınavın ilk bölümü olan Temel Bilimler sınavında toplam 120 tus soruları yer almaktadır. İkinci oturumu olan Klinik Bilimleri Sınavında da toplamda 120 soru yer almaktadır. Öğrencilere bu sınavda 150 dakika Temel Bilimler, 150 dakika ise Klinik Bilimler olmak üzere toplamda 300 dakika süre verilmektedir. Öğrenciler bu süre içerisinde gerekli soruları cevaplandırması istenmektedir. Daha sonra sınav sonuçlarına göre ise öğrenciler uzmanlık alanları hakkında tercihlerini yapmaktadır.
Tıpta Yeterlilik Sınavında Hangi Derslerden Soru Sorulur?
Tıpta Yeterlilik sınavında iki farklı oturum ve birbirinde farklı dersler yer almaktadır. 120 soruluk Temel Bilimler testinde öğrencilerin ilk üç yıl işledikleri dersler yer almaktadır. Bu dersler şunlardır:
- Anatomi
- Biyokimya
- Fizyoloji
- Histoloji
- Embriyoloji
- Mikrobiyoloji
- Farmakoloji
- Patoloji
Klinik Bilimler testinde ise öğrenciler son üç yıl gördükleri derslerden sorumlu olurlar. Bu dersler ise şunlardır:
- Dahiliye
- Pediatri
- Genel Cerrahi
- Kadın Hastalıkları ve Doğum
Klinik Bilimleri testinde bu konulardan toplamda 120 soru çıkmaktadır. Bu dersler dışında öğrencilerin 4. ve 5. sınıftaki stajları kapsayan küçük stajlar derslerinden de ortalama 23 soru gelmektedir.